Calduran deelt BIM kennis en versnelt proces

Aannemer en constructeur zijn enthousiast over de samenwerking met fabrikant Calduran Kalkzandsteen bij de projectrealisatie op basis van de BIM-methodiek. Dat is de conclusie uit twee bouwprojecten, waarbij totaal verschillende architecten, aannemers, constructeurs en installateurs zijn betrokken.

Bij beide projecten is voor de eerste keer samen met Calduran via het BIM-principe gewerkt. Een goed BIM-model begint met het vaststellen van de spelregels. Vandaar dat Calduran specificaties heeft opgesteld waaraan een ontwerp moet voldoen. Via de open bron, de wandenbibliotheek, stelt Calduran data van alle wandsoorten beschikbaar, zodat al in het beginstadium wandeigenschappen kunnen worden toegekend aan alle kalkzandsteenwanden. De bibliotheekoplossingen zijn beschikbaar voor Revit, Tekla en ArchiCad. Daarnaast werkt Calduran volgens de open BIM gedachte en wordt er gebruik gemaakt van IFC (Industry Foundation Classes) voor het uitwisselen van de modellen, zodat 3D data-uitwisseling heen en weer kan gaan zonder software aanpassingen.

Samen op weg
Arnoud Meertens, constructeur bij Bartels Ingenieursbureau Enschede: “In Hengelo zijn 14 eengezinswoningen en 19 appartementen volgens de BIM-methodiek tot stand gekomen. Wij zijn hoofdconstructeur van dit project. Met een persoonlijk bezoek heeft Calduran tekst en uitleg gegeven over de werkwijze van de wandenbibliotheek en de Revit-voorwaarden. In een brochure staat precies hoe Calduran met BIM omgaat.” Björn Poelman is werkvoorbereider bij Vos & Teeuwissen een zelfstandige dochter van Heijmans: “In een onlangs gezamenlijk uitgevoerd project van 15 appartementen waren we ontwikkelend aannemer. Calduran heeft uitgelegd hoe zij BIM toepassen en hoe we daarin kunnen samenwerken. Ik heb geleerd hoe je clash controles uitvoert met de applicatie Solibri en hoe je model checks doet. Die kennis pas ik nu ook toe voor andere doeleinden.”

Continu toetsen
BIM vraagt om een intensieve samenwerking waarbij partijen zowel fysiek als per telefoon of mail regelmatig met elkaar overleggen. Nadat een modelcheck door Calduran heeft uitgewezen dat het model importwaardig is, start de engineeringfase. In deze fase vindt de detaillering en invulling met Calduran producten plaats en het aanbrengen van materiaal gebonden dilataties, lateien en wandaansluitingen. Voordat de wanden in productie worden genomen, wordt er zowel een interne als een externe clash controle uitgevoerd. Hierdoor ontstaat een model van een kwalitatief zeer hoog niveau waardoor faalkosten tot een minimum beperkt zullen blijven.

Efficiënte engineering
Door de toepassing van BIM verloopt de engineeringfase bij Calduran zeer efficiënt. In deze fase wordt er met een getoetst en door alle partijen goed bevonden model gewerkt. Hierdoor is levering binnen 10 werkdagen mogelijk. Door deze werkwijze zijn wij zeer flexibel en kunnen tot in een laat stadium bijvoorbeeld nog koperswensen honoreren.

Met goede regie sneller en foutloos werken
BIM is een methode om gezamenlijk tot een efficiënt bouwproces te komen. Hierbij is het onontbeerlijk dat één van de partners de regie in het proces heeft. Bij onduidelijkheid werkt BIM niet. Poelman: “BIM is geen toverwoord. Dat wil zeggen dat een goed ingevoerd basismodel een vereiste is. Het blijft een secuur proces, waarbij je wel degelijk bouwkennis moet hebben. Als je er serieus mee omgaat, kun je veel sneller werken en heb je weinig tot geen fouten tijdens de rest van het proces. En dat scheelt in veel gevallen heel veel (faal-)kosten. Het zou fijn zijn als alle leveranciers volgens deze methodiek zouden werken.”