Ankers niet-dragende wanden ®

Ankers niet-dragende wanden

Om de stabiliteit van niet-dragende wanden te kunnen waarborgen hebben wij wandankers ontwikkeld. Het dookgat-anker maakt het mogelijk om de wand aan de onderzijde van de vloer te verankeren. Het z-anker dilaterend is voorzien van een sprong om zo het hoogteverschil tussen de bouwmuren en de niet-dragende wanden op te kunnen vangen.

Z-anker
Een niet-dragende wand van kalkzandsteen wordt 10 mm lager opgebouwd dan de dragende wanden. Om een gezaagde laag aan de bovenzijde van de wand te voorkomen wordt de wand op een lagere kim gesteld. Dit zorgt voor een hoogteverschil in de lintvoeg. Om deze ‘sprong’ op te kunnen vangen is het Z-anker dilaterend ontwikkeld.

Dookgat-anker
Het opbouwen van de niet-dragende wanden in de ruwbouw fase brengt, met betrekking tot het verankeren, een andere manier van denken met zich mee. Door het ontbreken van de vloer tijdens de opbouw kan de wand niet gelijktijdig aan de bovenzijde worden verankerd. Om tijdens het leggen van de vloer de wand aan de bovenzijde te kunnen verankeren is het dookgat-anker ontwikkeld.

Voor het leggen van de vloer worden de ankers in de dookgaten aangebracht. Op de ankers brengt men vervolgens de lijmkit aan, waarna de vloerplaten kunnen worden gelegd.

Verlijming
Het Dookgat-anker wordt met een lijmverbinding aan de onderzijde van de verdiepingsvloer verbonden. Gebruik hiervoor een hoogwaardige lijm op basis van een MS-polymeer die hecht op staal en op beton. Deze lijmen hebben een zeer goede hechtsterkte van 2 N/mm². De lijm maximaal 5 minuten voor het leggen van de vloerplaten aanbrengen.

Terug naar overzicht hulpmateriaal.